pasiflora, mandarina, lavanda
Protiv nesanice biljkama i eteričnim uljima

Razni su uzroci nesanica: stres, lijekovi, opterećen organizam, kompulzivne misli i kompulzivni osjećaji, strah od slušanja unutrašnjih poruka, strah od opuštanja i nesvjesnog, od gubitka kontrole... Kod nesanica se događa disbalans umora: um je umoran od dnevnih poslova i intriga, ali tijelo nije umorno zbog statičnog posla kakvog rade mnogi ljudi. No, ljudi imaju sklonost da umor uma protumače kao umor tijela, pa se izvale pred televizor ili u krevet, umjesto da barem pola sata prošeću na svježem zraku. Jedna biljka, relativno nepoznata u Hrvatskoj, pasiflora (Passiflora incarnata), inače srodnica biljke od koje se bere passionfruit (Passiflora edulis), vrlo je djelotvorna kod nesanica. Najkvalitetniji je ekstrakt suspenzije svježe biljke (SIPF ekstrakt) pasiflore i koristi se najčešće prije spavanja, u maksimalnoj dozi od 1-2 čajne žličice u pola čaše vode. Ova biljka inače je općenito dobra za smirenje, pa se preporuča kod stresova svih uzroka. U aromaterapiji se u aromalampicama koriste ulja poput prave lavande i mandarine. Ovo su pomoćna sredstva uz pasifloru koja djeluju putem čula mirisa. U difuzer možete staviti veće količine ulja i uključiti ga na desetak minuta da ispuni prostor eteričnim uljima raspršenima u sitne mikroskopske kapljice. Ili možete par kapi eteričnog ulja nakapati na maramicu koju postavite kraj jastuka.
Odabrano
BROKULA - NAJZDRAVIJA NAMIRNICA

Zamislite namirnicu, koja daje sve neophodno za zdravlje, pomlađivanje i detoksikaciju organizma. Uz pomoć koje možete spriječiti alergiju, prehladu, artritis, rak i bolesti oka. Namirnicu, koja daje neophodnu energiju i vitalnost, a uz to pomaže i mršavljenju. Brokula je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne. Evo 13 razloga zbog kojih trebate uvrstiti brokulu u Vaš svakodnevni meni.
1. Brokula štiti od raka. U brokuli su pronađena čak 3 aktivna sastojka, koja štite od raka: 3,3'-dindolilmetan (DIM), glukorafanin i indol-3-karbinol. Ovi sastojci blokiraju razvoj stanica raka i sprečavaju rak crijeva, želuca, dojke, maternice i prostate.
2. Brokula regulira krvni tlak. Zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak unutar normalnih granica.
3. Brokula jača imunitet. Brokula sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, a time jača naš imunitet i štiti od gripe i prehlade.
4. Brokula je dobra za trudnice. Brokula sadrži velike količine folne kiseline, koja je bitna za prenatalni razvoj bebe. Osim toga, folna kiselina je bitna za obnavljanje stanica i igra važnu ulogu u prevenciji raka.
5. Brokula štiti od artritisa. Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva. Zahvaljujući tome brokula pomaže sprečavanju reumatskih bolesti.
6. Brokula regulira probavu. Brokula je bogata vlaknima, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor i reguliraju razinu šećera u krvi.
7. Brokula je dobra za oči. Brokula sadrži velike količine luteina, vitamina C, beta-karotena i zeaksantina, koje sprječavaju bolesti oka.
8. Brokula smanjuje kolesterol. Lutein, dijetalna vlakna, B-vitamini i folna kiselina, koje sadrži brokula, su bitni za odražavanje normalnih razina kolesterola u krvi. Zbog toga je brokula odlična namirnica za prevenciju ateroskleroze.
9. Brokula štiti od bolesti srca. Vitamin B6, folna kiselina i karoteniod lutein, koje sadrži brokula, poboljšavaju zdravlje arterija i sprječavaju bolesti srca i moždani udar.
10. Brokula pomaže kod mršavljenja. Brokula je idealna namirnica za mršavljenje. Sadrži vrlo malo kalorija, ali puna je nutrijenata. Zbog velikog udjela vlakana i vode, brokula brzo izaziva osjećaj sitosti. Brokula je bogata i proteinima, koji su bitni za izgradnju mišića i sagorijevanje masnih naslaga. Jedna čaša brokule sadrži tri puta više proteina nego čaša riže, ali pet puta manje kalorija.
11. Brokula sprječava alergije. Brokula sadrži velike količine folne kiseline i flavonoida kaempferola, koji imaju protualergijsko djelovanje.Istraživanja su pokazala da folna kiselina regulira imunološki odgovor organizma. (Kako znamo, alergije su imunološki odgovor organizma na obranu od bezopasnih tvari iz naše okoline.) Zbog toga, brokula je poznata kao hrana koja sprečava astmu i alergije.
12. Brokula je dobra za kosti. Brokula je dobar izvor kalcija i vitamina K, koji su bitni za zdravlje kostiju i prevencijuosteoporoze.
13. Brokula čisti organizam. Brokula sadrži glukorafanin, glukonasturtian i glukobrasicin. Ova tri sastojka, koji su prirodno prisutni u brokuli, pomažu eliminaciji toksina iz našeg organizma.
Najviše vitamina sadrži sirova brokula i brokula kuhana na pari. I dinstanjem brokula zadržava veći dio nutrijenata. Međutim, nije preporučljivo kuhati brokulu u vodi, jer time ona gubi većinu svojih vrijednih sastojaka. Čim ju duže kuhate, tim će manje vitamina ostati u brokuli.
Da biste uživali u brojnim dobrobitima brokule, jedite 1 čašu ovog povrća dnevno ili 2-3 čaše brokule tri puta tjedno.
Zeleni frape sa brokulom; Sastojci: 1 mrkva, narezana na veće komade, 4 cvijeta brokule, 2 šake špinata, 1 jabuka, narezana na veće komade, 2 naranče, oguljene i narezane na veće komade, 1-2 čaše soka od naranče
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i meljite 2-3 minute dok ne dobijete glatku smjesu. Gustoću napitka prilagodite svome ukusu koristeći sok od naranče.
Popularno
LJEKOVITO BILJE U VINU I RAKIJI

Nedavno je u moje ruke došla ova predobra knjiga, s kojom sam naprosto oduševljena, pogotovo ako uzmete u obzir činjenicu da svi mi možemo, samostalno, u kućnoj radinosti proizvesti kvalitetnu ljekovitu rakiju i ljekovito vino. Iz vlastitog iskustva znam da rakija (nedavno sam na velesajmu kupila jednu novu vrstu sa 20 vrsta ljekovitih trava i medom) u umjerenim količinama naravno, okrepljuje organizam, a ljekovite trave liječe. Vino vrlo povoljno djeluje na organizam, a također i rakija, pa dakle, ponekad je čaša vina, ili čaša kuhanog vina, kao i rakije, odličan izbor. Normalno, sve u umjerenim količinama, no o svemu tome, autor Emil Kersek odlično je opisao način na koji se konzumira, i kako se pripravlja u knjizi LJEKOVITO BILJE U VINU I RAKIJI.
Jedna litra vina (vidljivo iz tablice) prosječno sadrži 850 grama vode, katkada malo neprovrela šećera, 60 do 100 grama etilnog alkohola, malo glicerina, kiseline, trijeslovine ili tanin (crno vino), vitamine, polifenole i flavonoide. Osim toga, u jednoj litri bijelog vina ima 20 do 130 miligrama metilnog alkohola, a u crnom vinu 50 do 250 miligrama. Tu, obično otrovnu tvar u vinu, neutralizira svojim djelovanjem etilni alkohol.
Prednosti umjerenog uživanja alkohola su:
ZA PROBAVU: Pojačano lučenje sline i enzima. Tako se potiče tek i poboljšava cirkulacija u probavnim organima.
Ubrzavaju se razgradnja hrane i primanje hranjivih tvari. Probava se, općenito, poboljšava.
ZA DISANJE: Šire se krvne žile organa za disanje. Povećava se količina udahnuta zraka.
ZA SRCE I KRVOTOK: Šire se krvne žile, pojačava se protok krvi kroz srce. Smanjuje se opasnost od krvnih ugrušaka, a vino pozitivno djeluje i na krvni tlak.
ZA MIŠIĆE: Šire se krvne žile i u mišićima, što pojačava njihovu sposobnost.
NA KOŽI: Pojačana prokrvljenost, jača otpornost stanica kože, daje osjećaj topline, a ten postaje ružičast.
NA SPOLNE ŽLIJEZDE: Potiče se rad spolnih žlijezda i smanjuje smetnje.
ZA BUBREG, JETRU, CRIJEVA: Uslijed pojačane prokrvljenosti ti organi bolje rade i jače izlučuju otrovne tvari.
ZA MOZAK; Sprečava se slabljenje rada mozga. Opskrba kisikom znatno se povećava, a tako se povećava i sposobnost misaonog sustava.
Istraživanja su ukazala na posebnu važnost polifenola. Kod vina polifenoli potječu iz ljuske, koštica i peteljki grozdova. Polifenoli su, ustvari, imunološki sustav vinove loze, a alkohol u vinu potiče primanje korisnih polifenola putem naših crijeva. Polifenolske veze mogu pri dozrijevanju izazvati kemijsku reakciju. Tako one određuju boju, miris i okus pojedine sorte vina.
Velika važnost polifenola u vinu je njegovo djelovanje kao oksidansa. Polifenoli u stanicama tijela sprečavaju neželjene i opasne reakcije kisika koje uzrokuju nastanak niza bolesti. Takvim reakcijama kisika nastaju štetni slobodni radikali - molekule kojima nedostaje jedan elektron. Radikali ga nastoje uzeti negdje drugdje u tijelu te tako izazivaju prave lančane reakcije. Struktura stanice oštećuje se djelovanje slobodnih radikala.
Suvremena medicina polazi od toga da su lančane reakcije, izazvane slobodnim radikalima, odgovorne za nastajanje srčanih bolesti i raka i prerano starenje tjelesnog sustava. Za nastajanje slobodnih radikala odgovorni su mnogi otrovi iz okoliša, zarazne bolesti, cigaretni dim i radioaktivna zračenja.
Vitamini, koji se nalaze u vinu, također djeluju kao antioksidansi a osobito tako djeluju vitamini E, C i beta karoten te kemijski element selen. U usporedbi s voćem, povrćem i sokovima, vino sadrži poznatu »veliku četvorku«: rezveratol, kvercetin, katehin i epikatehin.
Rezveratol je prirodni sastojak vina koji sprečava napad gljivica. Nalazi se u bijelom i nešto više u crnom vinu. Rezveratol je tvar u vinu zbog koje ono od davnina ima najveći ljekoviti učinak. Osim toga rezveratol snižava štetni kolesterol u krvi, a povećava korisni kolesterol, smanjuje opasnost nastajanja krvnih ugrušaka i štiti od upala unutrašnjih stijenki arterija.
Kvercetin je polifenol koji također djeluje kao antioksidans i tako štiti od slobodnih radikala. Kvaščeve gljivice u vinu pretvaraju kvercetin u oblik koji se vrlo dobro apsorbira u organizmu, zaustavlja rak i potiče protok krvi kroz tijelo.
Epikatehin se u američkim istraživačkim laboratorijima godinama ispitivao i provjeravao. Dokazano je da je antioksidans i da djeluje protiv raka. U vinu se nalazi u razmjerno velikim količinama. Katehin se u vinu nalazi u velikoj količini. Također je antioksidans i sprečava nastajanje krvnih ugrušaka.
SAVIJETI - RASPORED I OPIS
LJEKOVITE BILJKE IZ NAŠEG PODNEBLJA - Bilinarski leksikon
BORAČ: BORRAGO OFFICINALIS L.

Boražina ili borač naraste do 60 cm visine. Stabljika je uspravna, razgranjena i šuplja te je zapravo tamnozelene boje, no budući da je cijela prekrivena sitnim dlačicama, čini se kao da je srebrnkasta. Sivo - zeleni listovi su na kratkoj peteljci, dugi do 10 cm, ovalni ili jajasti s valovitim ili slabo nazubljenim rubom. Široke su i pahuljaste teksture. Cvjetovi su zvjezdasti, s pet šiljastih latica i uočljivim crnim vrhovima prašnika, skupljeni u obješene rahle cvatove. Iskašljavanje, Kožni osip, groznica, Olakšava mokrenje i znojenje.. … Nastavi dalje... »
TURICA: AGRIMONIA EUPATORIA L.

Za liječenje slabog apetita, za ispiranje ustiju, raznih rana, kod pojave krvi u mokraći, za poboljšanje krvne slike, za čišćenje krvi, za zaustavljanje krvarenja, bolesti mjehura, krvarenja, opeklina, bronhitisa, apcesa, dizenterije, groznice, uganuća, smrzotina, ozeblina, žučnih komplikacija, žutice, za liječenje bolesti jetre, za grgljanje, za liječenje angine, vrata i grla, bolova leđa, problema sa srcem, kašlja, nečistoća kože, ekcema, katara, kroničnog katara pluća, emfizema, malarije, grčeva, kroničnih kožnih osipa, bolova u zglobovima, želuca, katara želuca, slezene, za ugriz zmije,.... … Nastavi dalje... »
STEVIJA: STEVIA REBAUDIANA L.

Stevija- smanjuje se visoki krvni tlak, pospješuje se prokrvljenost (mikrocirkulacija krvi) u cijelom tijelu, poboljšava funkciju miokarda, stevija ima antiseptičko, antialergijsko i antimikrobno djelovanje (zbog anti-mikrobnog djelovanja stevija se koristi kao dodatak pastama za zube, a proizvode se i gume za žvakanje), jača regeneracijske procese u organizmu, neutralizira toksine i pospješuje njihovo izlučivanje iz organizma, usklađuje rad endokrinih žlijezda, stimulira digestivne i urinarne procese u organizmu, ekstrakt stevije povoljno djeluje na mnoge bolesti kože, korištenjem stevije reducira se ovisnost o alkoholu i pušenju, itd... … Nastavi dalje... »
VRIJESAK: CALLUNA VULGARIS l.

Vrijesak- Narodni nazivi: borovo cviće, bresina, jesenska resa, metlica, res, resa, vres, vresak, vrisak, vriština, zimzeleni vrijesak. koriste se u liječenju raznih tegoba: artritisa, bolesti bubrega, mjehura, ekcema, gihta, nesanice, napetog živčanog sustava, niskog tlaka, bolesti prostate itd. Odlično je sredstvo za izbacivanje bubrežnog kamenca. Čisti krv, pospješuje znojenje.. … Nastavi dalje... »
MEDVJETKA: ARCTOSTAPHYLOS UVA URSI L.

Medvjetka- Narodni nazivi: Divlja maginja, gornik, medvedovo grožđiče, medveđe grožđe, medvedovo uho, mečije grožđe, medvetka, medvijedica, opernik, planika, planika crvena, vučja jabuka, zimzeleni gornik. Čaj od listova medveđeg grožđa ili medvjetke liječi povećanu prostatu, mokraćne organe, proljev i šećernu bolest. Listovi pomiješani s drugim ljekovitim biljem služe kao dezinfekcijsko sredstvo mokraćnih kanala, naročito kod kronične upale mokraćnog mjehura i drugih bolesti. Priprema se još i čaj protiv pijeska ili kamena u bubregu. Kod konzumiranja čaja od medvjetke urin poprima crvenkastu boju... … Nastavi dalje... »
VILINO SITO: CARLINA ACAULIS L.

Koristi kao sredstvo za izlučivanje vode, čišćenje crijeva i izlučivanje mokraće. Vilino sito upotrebljava se samo u pučkoj medicini i radi sadržaja tanina u korijenu hvaljeno je sredstvo koje tjera vodu, čisti crijeva i pospješuje izlučivanje mokraće Uspješno se koristi kao sredstvo za suzbijanje raznih crijevnih nametnika. To je niska, posve uz tlo prilegla trajna biljka s vrlo kratkom stabljikom, s jako rascijepljenim i bodljikavim listovima. Velike, sjajnobijele i zvjezdaste cvjetne glavice razvijaju se pojedinačno. Brdski stanovnici i pastiri peru rane i otvorene čireve domaćih životinja, diuretik, dijaforetik, spazmolitik, holagog, sedativ, tonik.... … Nastavi dalje... »
DIVIZMA: VERBASCUM PHLOMOIDES L.

Pomaže kašlju, kataru bronha, bronhitisu ili hripavcu, ublažavanje grčeva (cvijet i list - antispazmodik), kod tegoba s očima, kod upalnih stanja stavljamo obloge koje smo močili u čaju od cvjetova, a ako napravimo ulje od cvjetova tada njime mažemo oči, stavlja ga se u rakiju ili ulje za masažu reumatskih oboljenja, za bolesti kože (infekcije, čirevi, tumori) ili rana, kad se koristi u obliku obloga, u pučkoj medicini rabi se još i za liječenje tjeskobe, drhtanja, tegobe sa srčanim ritmom, neuralgije itd, svježi list divizme rabimo kao sredstvo koje razmekšava kožu, za obloge koje staljamo na otekline, hemeroide, čireve, za liječenje katara crijeva, zaustavljanje proljeva, za pripremu čaja u mješavinama sa cvijetom divizma.. … Nastavi dalje... »
HIBISKUS: HIBISCUS MOSCHEUTOSRED L.

Hibiskus je listopadni ukrasni žbun ili drvo do 5 m visine, sa dosta uspravnih grana. Pomaže u: detoksikaciji organizma, ubrzavanju metabolizma, poboljšanju općeg stanja organizma, snižavanju krvnog tlaka, djeluje kao diuretik, poboljšavanju rada štitnjače, zaštiti jetre od otrova, izuzetno je dobar kod ljudi koji imaju bubrežna oboljenja, podizanju imuniteta zbog visoke količine C vitamina.. … Nastavi dalje... »
TRNINA: PRUNUS SPINOSA L.

Narodna medicina odavno poznaje ljekovitost trnine, iako je u današnje vrijeme njezina upotreba zapostavljena. U ljekovite se svrhe prvenstveno se koristio plod, ali i cvijet, list, kora i korijen. U plodu i kori ima tanina i gorkih tvari, u stabljici i lišću ima kalija, kalcija i flavonskih heteroida, a u plodu ima pektina, jabučne i cijanovodične kiseline, kao i vitamina C, te šećer. Za pospješivanje probave, ublažavanje problema uzrokovanih bolestima u usnoj šupljini i grlu (upale sluznice usne šupljine i desni, upaljeno ždrijelo), pospješuje izlučivanje mokraće, smanjuje intenzitet grčeva probavnog sustava i općenito se upotrebljava za jačanje probavnog sustava.... … Nastavi dalje... »
ZLATICA S KAMENA: Ceterach officinarum L.

Zlatica je vrsta paprati koja sa donje strane listića ima sitne dlačice smeđkasto-zlatne boje. Pročišćava krv, snižava transaminaze. Zlatinjak pospješuje izlučivanje mokraće i znojenje, čisti krv i pomaže u liječenju nervnih bolesti. Izvana koristi se za pripremanje obloga i melema za razne bolesti. Za lječenje reumatičnih bolesti preporučuje se pripremanje kupke od zlatice s kamena ili zlatinjaka .... … Nastavi dalje... »
